Odkup odpadnih kovin vam lahko pomaga pri hitrejšem pospravljanju garaže

odkup-odpadnih-kovin

Odkup odpadnih kovin je ena od gospodarskih panog, ki je vezana na količino odpadnega materiala, ki se nabere v podjetjih, pri zasebnih hišah in seveda na odpadnih deponijah. Odkup odpadnih kovin že dolgo ni samo pobiranje železnih palic, ki ga izvajajo potujoči zbiralci. Za marsikatero podjetje pri nas in v tujini je odkup odpadnih kovin vključen v poslovni načrt, za zasebne objekte pa prav tako pride v poštev.

Seveda je količina odpada pri zasebnih hišah gotovo manjša, a ob velikih delih, prenavljanjih ali gradnji je odkup odpadnih kovin tudi za posameznike lahko zelo dobrodošel. Poglejmo nekaj koristi, ki jih ta storitev prinaša zasebnim in poslovnim strankam.

1) Sprostitev prostora v garaži ali kleti. Če se vam odpadne kovine, ki so ostanek preteklih nakupov ali gradbenih postopkov, sedaj nabirajo v kleti ali garaži, lahko odkup odpadnih kovin izkoristite za to, da ta prostor izpraznite. Tako boste pridobili dodaten prostor, ki ga lahko izkoristite za hrambo.

2) Doprinos k ohranjanju narave. Odkup odpadnih kovin dolgoročno pripomore k ohranjanju narave, saj se tako izognemo uporabi tako imenovanih »divjih odlagališč«. Gotovo ste že videli ali vsaj slišali za primere, ko ljudje nespoštljivo in nezakonito odlagajo v naravo odslužene aparate, ki vsebujejo tudi odpadne kovine, s čimer onesnažujejo okolje ter ogrožajo zdravje ljudi, živali in rastlin.

3) Trajnostno upravljanje z viri. S prejšnjo točko je povezano trajnostno upravljanje z naravnimi viri. Kovine pridobivamo iz rud, teh pa je na Zemlji omejena količina. Vsak gram ponovno uporabljene kovine pomeni en gram manj napora rudarjenja na vse bolj nedostopnih mestih, saj je do rude vse težje priti. Samo preko trajnostne rabe virov bo človeštvo lahko še naprej živelo v blaginji, zato je odkup odpadnih kovin način, da dolgoročno zavarujemo naš planet.

odkup-odpadnih-surovin

 

Tudi cena odpadnih kovin lahko pripomore k družinskemu proračunu

Cena odpadnih kovin sicer ni vir neizmernega bogastva, a kljub temu lahko pomaga k uravnoteženosti financ v gospodinjstvu ali podjetju. Pa poglejmo, na kakšne načine lahko še prispevamo k zdravemu gospodinjskemu proračunu.

Sami kuhamo malice za v službo. Ko kuhamo kosilo, si pripravimo še nekaj več zaloge za prihodnji dan. Tako bomo imeli v službi s seboj domačo malico, denar za malico pa prihranili za družinski proračun.
Ne kupujemo izdelkov za hitro konzumiranje. Izdelki, ki so predpripravljeni za hitro porabo (npr.- zmrznjeni izdelki) so praviloma dražji od tistih, ki jih naredimo sami.
Pridelujmo na svojem vrtu. Če imamo veselje in prostor, lahko razmislimo o gredici ali dveh, da bomo imeli domače in sveže pridelke. To lahko naredimo tudi na balkonu ali okenski polici.
Popravimo pohištvo in gospodinjske aparate. Četudi popravilo ni vedno najbolj poceni možnosti, pa vendarle preverimo, ali moramo vedno kupiti nov model.
Obleke in tekstil zašijmo, če je to mogoče. Spomnimo se naših babic, ki so popravljale celo fine najlonke. Morda ne boste šivali ravno njih, a majice, puloverji, hlače in jope so gotovo popravljivi.

 

Cena odpadnega železa je stabilna in raste, saj se uvršča med sekundarne surovine

sekundarne-surovine

Cena odpadnega železa je odvisna od njegove kakovosti in stanja, saj se železo uvršča med priljubljene sekundarne surovine, ki se uporabljajo v industriji. Cena odpadnih kovin je tista, ki vam jo podjetje zaračuna na podlagi lastnosti kovine, katera je priljubljena za uporabo v gradbeništvu.
Uporablja se tudi v drugih vejah industrije, na primer za:
• gradnjo cest in mostov
• izdelavo avtomobilov, letal in drugih prevoznih sredstev v prometni industriji
• proizvodnjo različnih izdelkov
• naprave, ki se uporabljajo v različnih panogah.

Cena odpadnega železa je tudi v pomoč gospodinjstvom, ki se na tak način lahko znebijo kosov, ki jih ne uporabljajo več. Lahko pa odpadno železo tudi obdržimo in ga ponovno uporabimo doma. Mogoče potrebujemo za to nekaj več ustvarjalnosti ali umetniške žilice, dobro pa je tudi, če znamo uporabljati orodje.

Tako lahko naredimo pohištvo za dom, saj je pohištvo iz recikliranih kovin lahko lepo in vzdržljivo. Če pa imate še posebno umetniško nadarjenost, lahko tovrstno železo uporabite za kipe in skulpture. Z njimi lahko okrasite stene vašega doma ali vrt oziroma dvorišče. Dekorativni kovinski izdelki imajo zelo prepoznaven in svojstven umetniški slog, zato so tudi odlično darilo.

 

Odkup odpadnih surovin je trajnostna gospodarska veja

Ravno v današnjem času odkup odpadnih surovin vse bolj pridobiva na pomenu in hkrati ugledu. Živimo namreč v dobi podnebnih sprememb, ko moramo zagotoviti, da vpliv človekovega delovanja ne bo pretirano ogrozil življenjskih vrst in naravnega okolja na našem planetu. Zaradi emisij toplogrednih plinov je namreč velika nevarnost otoplitve podnebja, kar lahko resno ogrozi celotne ekosisteme. Z zbiranjem odpadnih kovin in njihovo ponovno uporabo pripomoremo k manjši stopnji rudarjenja in iskanja novih kovin na manj dostopnih mestih ter k večji ozaveščenosti o pomenu varstva okolja.

Barko je družinsko podjetje, ki se ukvarja z odkupom, razrezom, sortiranjem in prodajo odpadnih kovin. Lahko vam tudi svetujejo glede najprimernejšega ravnanja za vaš primer. Več informacij in vse kontakte najdete na spletni strani.

cena-odpadnega-zeleza