Razrez pločevine in potek predelave odpadnih kovin

razrez pločevine in odpadnih surovin

Razrez pločevine je mehanski postopek, pri katerem se obdelovanec na več delov razdeli s pomočjo sile ali drugih tehnik. Pri samem postopku nastane polizdelek za nadaljnjo proizvodnjo, nekatere napredne tehnike pa se lahko ustvarijo tudi končni izdelek. Reciklirajo se lahko železo in njegovi ostružki, litine, nerjavno jeklo in barvne kovine, vključno z aluminijem, bakrom, cinkom, bronom, medenino in svincem.

Recikliranje ohranja naravne vire ter zmanjšuje potrebo po pridobivanju primarnih surovin. To dopušča manjšo porabo energije, kar posledično pomeni manjše izpuste toplogrednih plinov. Obsežna panoga ustvarja nova delovna mesta ter podpira druge industrije z oskrbo različnih strojev in opreme. Ob tem pa pomaga podjetjem doseči trajnostne cilje, ki so dandanes v gospodarstvu ključnega pomena. Zbiranje, sortiranje, laserski razrez pločevine in drugih kovin ter recikliranje dopuščajo ustvarjanje novih dobrin na najbolj trajnosten možen način.

 

Kako poteka predelava odpadnih surovin?

Predelava odpadnih surovin je ključnega pomena za varovanje okolja. Biološko se kovina ne razgradi hitro, če sploh se. Pločevinke za razgradnjo potrebujejo 50 let, aluminij pa kar 500. Zato je pomembno zagotoviti, da ti materiali ne končajo na odlagališčih. Zmogljivosti le teh so namreč omejene, prevelike količine odpadkov pa bi lahko imele uničujoče učinke na okolje.

Kovina je izvrsten material za predelavo, saj ga je mogoče reciklirati znova in znova ne, da bi pri tem spremenil mehanske lastnosti. Ponovna predelava se začne z zbiranjem surovin. Največkrat gre za odpadke z gradbišč, različnih industrij, kot tudi gospodinjski odpad. Med procesom zbiranja je material odložen v posebne zabojnike, kjer počaka vse do razvrščanja.

predelava-odpadnih-surovinOdpadne kovine v obrat vselej pridejo pomešane. Postopek razvrščanja loči materiale v različne kategorije glede na vrsto, debelino, kakovost itd. Del razvrščanja se izvede ročno, večina pa je avtomatizirana. Sortiranje poteka s pomočjo magnetov in senzorjev za zaznavanje različnih vrst. Temu sledi razrez železa, pločevine in drugih kovin. Kako bo potekal razrez in kateri proces (laserski razrez pločevine, plamensko rezanje) se bo uporabil, je odvisno od različnih dejavnikov.

Rezanje poskrbi, da je materiale mogoče lažje stopiti, prav tako pa zmanjša emisije med gorenjem in skrajša čas, potreben za taljenje. Slednje poteka v visokotemperaturni peči, dolžina postopka pa je odvisna od tališča kovine. Taljenju sledi čiščenje, kjer se odstranijo morebitni kontaminanti in druge nečistoče, ki bi ovirale ustvarjanje končnega materiala. Zadnji korak pa je oblikovanje polizdelkov ali izdelkov.

 

Katere metode razreza železa in drugih surovin so na voljo in kako izbrati pravo?

Razrez pločevine, železa in drugih surovin poteka po različnih metodah. Katera bo izbrana je odvisno od različnih dejavnikov; vrste in debeline materiala, obsega proizvodnje ter zahtevane natančnosti. Na izbiro metode vplivajo še stroški, zahteve za dodelavo, obraba orodja, razpoložljivost prostora, poraba materiala, varnost, spretnost zaposlenih in varnost.

Med mehanskimi procesi so najbolj priljubljeni struženje, žaganje in izsekavanje. Struženje se uporablja za izdelavo zunanjih rezov na produktu. Dopušča veliko hitrost rezanja, izredno natančnost ter deluje na vseh vrstah kovin in zlitin. Najcenejši proces je razrez železa z žaganjem, pri katerem se uporabi nazobčano rezalno orodje. Ker uporabniku ponuja preprosto nastavitev, je ena izmed pogosteje uporabljenih tehnik. Izsekavanje pa za izrez uporablja fizično silo. Proces je nadvse preprost in stroškovno učinkovit.

razrez-zelezaAbraziven razrez železa pa deluje tako, da se odstranijo delci, glavni dejavnik pri čemer je trenje. Najpogosteje uporabljene abrazivne metode so rezanje z vodnim curkom, laserski razrez in plamensko rezanje. Rezanje z vodnim curkom, kot že ime pove, za erozijo delcev uporablja silo vode pod visokim pritiskom. Hladno rezanje dopušča varnost, veliko hitrost in izjemno natančnost. Laserske metode za taljenje obdelovanca uporabljajo visokofrekvenčne svetlobne žarke. Zaradi laserskih žarkov ta metoda ni omejena na linearne reze in je ena izmed natančnejših.

Plamensko rezanje za taljenje uporablja ioniziran tok plinov. Ko se kovina raztopi, je staljeni material odpihnjen z zračnim tokom pod visokim pritiskom. Zahvaljujoč ioniziranemu curku z ozko širino takšna predelava odpadnih surovin zagotavlja visoko natančnost.

 

Razrez pločevine v podjetju Barko d.o.o. poteka na dva načina

Razrez železa in odpadnih kovin v podjetju Barko d.o.o. vršimo s pomočjo avtomatskih škarij Bonfiglioli in plamenskega rezanja. Škarje predstavljajo nadvse praktično in vsestransko orodje ter so ključnega pomena pri reciklaži. Na voljo so v različnih velikostih in oblikah, vključno z navpičnimi in vodoravnimi modeli. Zahvaljujoč edinstvenemu sistemu ponujajo možnost izredne predelave tako lahkih kot srednje velikih odpadnih kovin. Poleg nizkih obratovalnih stroškov se ponašajo še z delovanjem na vseh vrstah terena. Predelava odpadnih surovin je z izpopolnjenimi in vzdržljivimi škarjami hitra, učinkovita in cenovno ugodna.

Razrez s kisikom ali plamensko rezanje je termičen proces, ki se izvaja z gorilnikom, skozi katerega prehajata kisik in plin (propan, acetilen). V šobi gorilnika se zgornji obroč curkov uporablja za predgretje površine, ločen tok kisika pa je usmerjen iz osrednjega curka na območje, ki ga je treba rezati. Pri tem mora imeti kisik minimalno čistost 99,5 %, saj bo zmanjšanje čistosti za 1 % zmanjšalo hitrost za približno 10 %. Postopek je lahko ročen ali avtomatiziran. Takšna obdelava surovin dopušča izdelavo kompleksnih oblik, ob tem pa zmanjšuje izgubo materiala pri rezanju plošče.

plamensko-rezanje železa